dinsdag 1 juni 2010

Onbewoond eiland

Ik heb gehoord van een land, ergens boven de regenboog, heel hoog in de lucht… Het is een plaats waar je zonder problemen heen kunt gaan, ver, ver weg, voorbij de Maan, voorbij de regen.
- De Tovenaar van Oz

Slapen onder de sterren…dat deden we drie nachten lang in onze tipitent op een onbewoond eiland. De vrijdag voor het Pinksterweekend hebben we de kinderen vroeg van school gehaald en zijn we met een bootje het Veluwemeer overgestoken naar eiland de Kluut. Met vier andere bevriende stellen (uit onze studententijd) en hun kroost hebben we daar vier heerlijke, zonnige dagen doorgebracht. Ontbijten aan een lange tafel en ´s avonds een barbecue voor de tent. (zie ons fotoalbum) Onze dagen werden gevuld met zwemmen en roeien in het meer, beetje zonnebaden, lezen, spelen, praten én zwemmen in het zwembad aan de vaste wal waar we met een boot naartoe gebracht werden. De avonden brachten we gezamenlijk door in de grote Tipi Lounge waar we vuurtje stookten en ons warmden aan het vuur. Deze gesprekken rondom het vuur werden opgeleukt door het gezang van een nachtegaal. Eén avond werden we de tent uitgerookt vanwege een verkeerde windrichting: in no time stonden we met ons glas en onze hapjes naast de tent met prikkende ogen! Binnen in onze eigen tipi vielen wij ook in slaap naast een warm smeulend vuurtje om ´s ochtends weer gewekt te worden door de eerste zonnestralen die naar binnen piepten en het gezang van de vele vogels. Vooral het maken van een houtvuurtje en de geur van verbrand hout in onze vesten deed ons terug denken aan Afrika. Het waren een paar gezellige dagen in het mooie natuurschoon van Nederland!

Begin april had ik onze Spaanse Volvo in Breda geparkeerd langs de weg. Toen ik terug kwam was mijn spiegel ingeklapt en nog veel erger…een enorme deuk in de deur! En uiteraard geen briefje erbij van wie het gedaan had. Dan begint het traject van formulieren invullen en nabellen. Allereerst de autoverzekering inlichten, politie-aangifte doen, getuige-formulieren van het Waarborgfonds invullen en alles toesturen aan bureau rechtshulp. Dan komt er op een dag (een maand later) een expert kijken als de auto bij de garage staat. Deze man had niet voldoende informatie om iets te zeggen of er voldoende bewijs was dat deze schade door een ander voertuig aangericht is. Hij kon wél vaststellen dat mijn auto total loss verklaard werd, behalve…als de onkosten gedrukt konden worden door tweedehands materialen te gebruiken. Nou voorruit dan maar. Maar voorlopig is het afwachten op het taxatierapport of de schade überhaupt vergoed zal worden. Laatst belde de expert mij dat hij de kilometerstand vergeten was op te nemen. Nu kon ik hem rechtstreeks vragen over zijn twijfels, en hij bevestigde inderdaad zijn wantrouwen. Ik heb een slecht voorgevoel over de uitkomst…

Nog een klein maandje en dan is het werk klaar. Althans dan is het werk dat door de aannemer uitgevoerd wordt klaar. En de nieuwe keuken is dan klaar. Ik kan me er nog niet zoveel bij voorstellen, want er zitten nog geen ramen in de aanbouw, geen deuren, zelfs geen dak erop – er lag tot voor kort zelfs geen vloer in de keuken! Als het werk er voor de mannen opzit gaat mijn werk pas echt beginnen, namelijk het schilderwerk. Al het houtwerk is in de grondverf geleverd en dat zal ik lakken in de juiste kleurtjes. En daarna verheug ik me op de inrichting. Ondertussen slijp ik buiten de vloertegels voor de keuken/bijkeuken en ligt er nog een huiskamerdeur op mij te wachten. Toch is er de laatste tijd hard gewerkt: de achterwand is uit de huiskamer gesloopt, de buitenmuren zijn bijna allemaal gevoegd, de stempels zijn geplaatst zodat de eerste verdieping niet verzakt en de betonnen vloer in de keuken is gestort. Elke dag nemen we nog beslissingen over bijvoorbeeld de kleur van de voegen, de diepte van de voeg, de afwerking van de nieuwe dakkap, kleur van het glas van de lichtstraat of waar nu precies de lichtstraat komt. Ondertussen hebben Mark en ik bij de notaris onze handtekening gezet onder de nieuwe hypotheek.

Afgelopen weekend gingen Mark en ik naar de Spanjaardsgat-concerten. Een drijvend podium in het haventje van Breda en mooie Spaans-talige klassieke muziek. Eigenlijk een beetje de stijl van Il Divo. Vooral Ben Cramer en Waldin Roes konden mooi zingen, de uitvoering van Barcelona (van Freddie Mercury) was echt prachtig. Een feestje om te horen dat ons terug bracht naar een zomeravond op een berg in Barcelona, waar we ook een uitvoering van dit lied hoorden, terwijl er fonteinen op de maat water omhoog spoten. We eindigden deze avond in het tapastentje waar we steeds vaker komen. Een ander feestje staat ons morgen te wachten…. Onze oudste dochter wordt 12 jaar! En dat vieren we sinds lange tijd weer eens in Nederland. Ze heeft wat mensen en vriendinnetjes uit haar klas uitgenodigd (en eentje van de basisschool) om een stukje taart te komen eten.