woensdag 19 augustus 2009

Etosha

Het woord Etosha betekent ¨grote witte plek ¨ en dat verwijst naar de enorm grote zoutpan in Etosha National Park. Etosha is geweldig met zoveel drinkplaatsen voor de dieren. Het is qua natuur heel anders dan Moremi en absoluut minder avontuurlijk, maar de dieren...er zijn er zóveel! Er zijn campings en lodges in Etosha, maar die moeten maanden van te voren gereserveerd worden. Dat is mij niet gelukt, dus wij hebben een camping buiten bij de Oostelijke ingang geboekt gevolgd door een camping buiten de Zuidelijke ingang. En het plan dat we hadden was dat we even op de camping zouden kijken, als we in Etosha waren, of we iemand zo aardig konden vinden om een campingplaats met ons te delen. De eerste dag vonden we meteen zo iemand en dat is dan het grote voordeel van een Defender met daktenten, we konden meteen blijven – we hebben net als een slak ons huisje bij ons!

We hebben die middag gezwommen bij de lodge, al het stof afgespoeld en de hitte van die dag. Na het avondeten liepen we naar de verlichtte waterplaats om te wachten op dieren die een slokje kwamen drinken. We zagen die avond met de kinderen wat herten en een zwarte neushoorn. Een heel spannende ervaring om met z´n allen muisstil te wachten met een verrekijker in de hand of er voorzichtig een dier aan komt schuifelen. Toen de meiden sliepen zijn Mark en ik een dessert gaan eten in de lodge en daarna liepen we samen nog even naar de verlichtte waterplaats, we zagen toen vier hyena´s. De volgende ochtend vroeg zijn Inden en ik meteen in ons pyama naar de waterplaats gelopen, maar er was geen enkel dier te zien...

Onze eerste dagen in Etosha aan de Oostkant waren heel bijzonder. We hebben van alles vooral grote aantallen gezien: veel giraffen, veel leeuwen, veel springbokken, gemsbokken, kudu´s en wildebeesten, veel struisvogels, veel zebra´s en vooral veel olifanten. Dat moment was net een scene uit de Disney-klassieker Junglebook. We hadden net een tijdje naar twee leeuwinnetjes gekeken toen Mark wat oiifanten richting de waterplaats zag lopen. We keerden meteen de auto om op ze op te wachten bij de drinkplaats. En jahoor, daar kwam een lange rij olifanten aan stampen...zo´n zestig stuks, groot en klein. Ze zongen alleen niet zoals in de film, haha! We hebben wel een uur staan kijken hoe ze dronken, badderden, speelden, knuffelden en zich onder het zand gooiden. Onvergetelijk!

Op de laatste dag aan de Oostkant wilden we in een dorpje vlakbij geld pinnen en boodschapjes doen voor de volgende drie dagen aan de Zuidkant van Etosha. Je moet namelijk helemaal zelfvoorzienend zijn qua eten, benzine en water in Etosha. Het was een heel klein, arm dorpje zonder bank en met een halflege supermarkt. Er stormden meteen wat jongetjes op ons af toen we parkeerden. Toen we de lege supermarkt zagen vroeg de verkoper ons een brood te kopen voor de jongens, ze hadden honger. Dat hebben we natuurlijk gedaan. Toen we terug naar de camping reden kwamen we erachter dat we zelf nog maar één oud brood hebben voor ons gezin voor de komende vier dagen en we dus ons vrijwel laatste brood aan de jongens doneerden!

Op de dag dat we Etosha doorkruisten van Oost naar Zuid kwamen we bij een waterplaats honderden, misschien wel duizenden dieren tegen wachtend op hun slokje water. Ze durfden niet bij de waterplaats te komen, want er lagen twee grote mannetjesleeuwen te zonnen. De koningen van het dierenrijk waakten om de beurt of er niemand in de buurt kwam. Alle zebra´s, kudu´s, gemsbokken, springbokjes en struis stonden zenuwachtig te wachten – de wetten der natuur! Die middag hebben we in de lodge bij de Zuidelijke ingang lekker gezwommen en geluierd tot we eind van de middag naar de waterplaats liepen en daar meerdere giraffen, bokken en zelfs een grote olifant zagen in het mooie licht van de ondergaande zon. Precies op tijd reden we de gate uit.

Een dag doorbrengen inn Etosha betekent naast het genieten van de natuur ook dat je haar aanvoelt als touw, enorm droge handen hebt, voetzolen met kloven hebt en overal zand vindt. Als we de achterdeur open doen van de Defender vinden we alle koffers met een laagje zand en al ons eten in de proviandlade is bedekt met een wit laagje. Gelukkig waren we hier al op voorbereid en hadden we vuilniszakken voor al onze kleding mee, een dikke pot handcrême en een nog grotere pot antiklit voor ons haar – dan voelt het zo lekker om na het gamen te zwemmen of te douchen... Onze vesten ruiken alle dagen naar verbrand hout, omdat we iedere dag koken op de braai en Mark en ik ons ´s avonds laat nog warmen aan het smeulende vuur. En al deze geuren, kleuren en indrukken maken onze Afrika-ervaring compleet....

Etosha, 17 augustus 2009