Waar het om gaat in het leven is: kun je tegenslag verdragen? Kun je een alternatief zoeken? Kun je relativeren?
- Frank Koerselman
De eerste poes van Mark en mij heette Chopin, roepnaam Sjoppie, en we hadden haar meegenomen naar onze eerste buitenlandse plaatsing. De poes bleef eerst nog een paar weken bij mijn moeder logeren en toen vloog ze ons achterna in een kennel naar Boston waarna ze als een echte dame met een taxi naar ons hotel in Worcester werd gebracht. Ik weet nog als de dag van gisteren dat we uit de hotellift de lobby in stapten om de poes te begroeten en dat ze zowat door de tralies sprong van blijdschap toen ze onze stemmen hoorde! Ze heeft altijd een tik van die reis overgehouden. Uiteindelijk is een half jaar na onze verhuizing verdwenen op het landgoed. We hebben drie dagen gezocht en geroepen en na de politie en dierenartsen in de buurt gesproken te hebben, kreeg ik een verpleegkundige uit het dierenziekenhuis aan de telefoon. Ze vroeg waar we dan precies woonden en toen ik dat uitlegde wist ze waar onze poes gebleven was. Opgevreten door een coyote… We hadden Chopin die maandagavond (ik weet het nog precies!) niet binnen gelaten, allebei te moe om op te staan en bovendien gaf ik Inden de laatste borstvoeding voor de nacht. De volgende dag was de poes weg… Daarna hebben we met kater Woester steeds in het passagiersruim gevlogen en dat ging geweldig. Voor Woessie en onze nieuwste aanwinst Tossie hadden we voor México ook tickets voor in het passagiersruim verzorgd. Maar een maand voor ons vertrek kregen we een bericht dat naar México per direct geen katten meer in het passagiersgedeelte mogen. Dus hebben we de tickets omgezet naar een cargo-plaatsje (gelukkig was er nog plek!) en meteen een grote kennel aangeschaft. Om alles nog eens goed te checken belde ik nog maar een keer naar de Méxicaanse ambassade en daar bleek dat de poezen minimaal zes maanden voor vertrek preventief behandeld moesten zijn tegen parasieten. Die regel had ik nooit eerder gezien en de mevrouw van het ministerie in Utrecht ook niet. Ze wil de gezondheidsverklaringen van de poezen gewoon ondertekenen en legaliseren, maar ze garandeert niet dat we probleemloos de Méxicaanse douane doorkomen…. Wat is ons alternatief?
Ruim negen maanden geleden had ik deze afspraak met een zeer gerenommeerde homeopaat gemaakt (hoezo lange wachtlijsten?) en eindelijk was het zover. Ik moest er vijf kwartier voor rijden, maar daar zou ik ook veel voor terug krijgen. En inderdaad, indrukwekkend was het. Deze voormalig huisarts is al twintig jaar klassiek homeopaat, maar doet zijn diagnoses op basis van je verleden (homeopathie), bioresonantie en aura-energie. Hij wist zoveel over mij te vertellen! Over hoe ik in het leven sta, wat de rode draad in mijn leven is en hij noemde al mijn kwalen. Ik was erg onder de indruk! Wat ik ook zo bijzonder vond was dat hij - door even over mijn passie voor fotografie en de namen van onze dochters te praten - al een beeld had gevormd over mij. Hij vond de namen van onze dochters prachtig en bleef hun namen maar noemen als in een mantra. Zijn diagnose vind ik heel verrassend, hij denkt namelijk dat ik helemaal geen auto-immuunziekte heb, althans niet de ziekte waar ik nu voor behandeld word. Ik heb volgens hem een andere auto-immuunziekte waar al mijn symptomen bij horen. Ik ga een voedingssupplement slikken en dan moet ik me al heel snel anders gaan voelen. Na drie maanden gaat hij op afstand energetisch contact met mij maken en aan de hand daarvan dan zal hij homeopathische korreltjes opsturen naar México. Ik heb namelijk ook bijwerkingen op een gele koorts-vaccinatie van een hele tijd terug. En een kleine allergie tegen pollen van de hazelaar, maar daar hoef ik niet voor behandeld te worden. Tot nu toe klopt alles nog als een bus.
Met opwellende tranen door de supermarkt lopen? Voor de laatste keer deed ik mijn wekelijkse boodschappen op vrijdag. Hetzelfde eentonige rondje langs de schappen alleen nu moet ik goed nadenken, want voorraadjes hoef ik niet meer in te slaan. Sterker nog, de kelderkast moet leeg! Er mogen geen voedselwaren mee naar México genomen worden in de zeecontainer. Alle flessen wijn in de kelder, alle potjes appelmoes en groente, alle pakken pannenkoekenmeel… Vreemd dat ik die pakken heb staan, want wij bakken misschien maar twee keer per jaar pannenkoeken! Een groot deel uit de kelder kan direct de vuilnisbak in, data verlopen. Zo had ik uit Spanje wel twintig pakjes van die lekkere Chili Con Carne meegenomen en nu kan ik er twaalf weg gooien. En zo loop ik melancholisch door de supermarkt, een pak ontbijtkoek…wat heb ik die in Spanje gemist en wat zal ik die in México weer missen! Ik koop toch nog maar een pak vlokken en hagelslag ook al wonen we nog maar een week in huis. Mark heeft tijdens al zijn vluchten naar México pakken hagelslag in zijn koffer meegenomen, er staat al een aardig voorraadje op zijn werkkamer. Drop… Ai, ik krijg nu al heimwee naar mijn Hollandse supermarkt! Daarom neem ik direct acht zakken drop mee - voor in onze koffers. Ook de poezen zullen waarschijnlijk aan ander voer moeten wennen dus neem ik voor hen twee pakken van hun vertrouwde merk mee, ook voor in de koffer. Natuurlijk gaan we daar weer allemaal nieuw lekker voedsel ontdekken, maar wij weten maar al te goed hoe teleurstellend het is om ineens enorme trek te krijgen in iets Nederlands en dat dan nergens kunnen krijgen. Nu ik de kelderkast heb opgeruimd staat er een doos klaar voor alle gasten op ons afscheidsfeest, iedereen die naar huis gaat mag iets meenemen.
Als alles voorspoedig verloopt komt onze inboedel 15 juli aan in de haven van Vera Cruz!