zondag 3 maart 2013

Dagjes uit


Travel is the only thing that you buy and  that makes you richer.
- Casa di yoga

Een heleboel gebroken bruin getint glas op de grond naast de auto. Inden gillend naast de auto dat er ingebroken is. Het kapotte zijraam. En het ongeloof. En ook weer geen ongeloof, want ik heb ze zélf gezien. De inbrekers. Ik ga drie keer per week naar het park en parkeer altijd op hetzelfde plekje langs de weg.  Deze keer waren we met Mark’s auto en toen ik in het park hardliep zag ik een man dicht langs onze auto lopen. Een andere vent keerde heel rap zijn zilverkleurige Jeep en de man met het witte T-shirt sprong de auto in en ze reden weg. Ik voelde meteen nattigheid alhoewel ik nog niet onze kapotte autoruit had gezien.  Ik probeerde het nummerbord van de Jeep te zien, maar er zat een soort dijkje tussen het park en de weg en ik kon het nummerbord niet zien. Ik dacht wel op dat moment dat als we straks na het hardlopen zien dat er ingebroken is dan heb ik de dieven en hun auto gezien. En er wás dus ingebroken. Mark’s sporttrui, mijn bril en zijn mobiele telefoon waren gestolen. Het gekke is dat ze best wel een bedrag aan contant geld hebben laten liggen en ook een dure GPS lag er nog… Toen we later op weg waren, met twee auto’s, naar de garage zag ik – hoe is het mogelijk!! – de zilverkleurige Jeep met die twee bewuste mannen erin rijden. Ik draaide mijn raampje open en seinde naar Mark voor mij dat ze naast hem stonden voor het stoplicht. Mark zag mijn gebaren niet. Op datzelfde moment kregen de dieven het door, ik zag ze naar Mark’s gebroken ruit kijken. Mijn zus was ondertussen uitgestapt en naar Mark’s auto gerend  en riep door het gebroken raam dat de dieven naast hem stonden. De dieven probeerden een paar keer uit ons zicht te komen door langs de weg te parkeren. Maar ze werden zo zenuwachtig dat ze uiteindelijk achteruit reden op de driebaansweg om bij een stoplicht te keren en te vluchten. Inden en Maren moesten achterin de auto huilen van de spanning. Mark probeerde de Jeep nog te vinden, maar dat lukte niet meer. Misschien maar beter ook, want waar loopt zo’n confrontatie op uit? Ik hoop dat ze in hun broek gescheten hebben van angst toen ze door hadden dat wij ze herkend hadden. Wij hadden natuurlijk hun kenteken kunnen noteren en naar de politie kunnen gaan.  Dat hebben we echter niet gedaan, omdat je er weinig mee opschiet. Mijn yogajuf was een paar weken terug wél naar de politie gegaan met hun beveiligingsfilmpje toen er in haar weekendhuis ingebroken was. Toen ze het weekend erop terug kwam was haar gehele inboedel kort en klein geslagen. Uit wraak….

In een drukke, grote straat in Puebla zien we ineens het bord met Agua Azul langs de weg staan. Eenmaal langs de kassa komen we in een tropisch paradijsje: overal grote palmbomen, overal zwembaden met prachtig lichtblauw water en hoge glijbanen en overal roze ligbedjes en parasols. Maar ook overal de geur van zwavel, want het is warm water dat uit een natuurlijke bron komt.  De kinderen verdwijnen naar hoge duikplanken en kort daarna beginnen de golven in het golfzwembad. Tot het eind van de middag verblijven we hier in dit zonnige, afgelegen groene paradijsje. (zie ons fotoalbum) De volgende dag gaan we er weer op uit, want het is de laatste vakantiedag van mijn zus. We rijden naar de piramide van Cholula, de grootste van Amerika. Hier hebben in de tijd drie verschillende indianenstammen hun ceremonies gehouden. We praten over bijna 3000 jaar geleden. Volgens sommige bronnen is het zelfs de oudste woonplek van Mexico! Cholula stond toen vooral bekend om zijn handel en religieuze ceremonies. Er is een groot plein in de piramide (het zijn eigenlijk zeven piramides) te vinden met drie altaren waar offerceremonies gehouden werden. Nog niet zo lang geleden is er acht kilometer gangen onder de piramide gevonden die nu voor een deel geopend zijn. Cortés was onder de indruk toen ze Cholula innamen. De Spanjaarden vonden het echter teveel werk om alle piramides in Cholula af te breken en dus hebben ze hun kerken er bovenop gebouwd. Zo ook op deze enorme piramide die nu met aarde en groen begroeid is. (zie ons fotoalbum) Na cultuur volgde natuurlijk shoppen…. Onder aan de piramide is een enorme markt met zelfgemaakte Mexicaanse souvenirs. We kochten allemaal sieraden, want het kost uiteindelijk bijna niks hier….

Zucht naar zingeving, de trend van 2013… Ik word zo blij en gelukkig van magazines zoals de Nederlandse Happinez – ook al zijn die bladen erg commercieel. De foto’s en tekeningen zijn prachtig en telkens weer voor mij een inspiratie voor mijn fotografie. Ik hoop ooit nog eens een geweldige Happinez-foto te maken tijdens één van onze reizen… Zingeving zoek ik in mijn dagelijkse yogasessie die altijd gevolgd wordt door een meditatie met prachtige (Spaanse) woorden. Vandaag was het volle maan en dus deden we vele maangroeten in plaats van zonnegroeten. In de avond hadden we een klankschalenconcert wat bijdraagt aan harmonie en balans in je lichaam en geest. Vooraf natuurlijk weer veel maangroeten en omdat we met zoveel mensen waren mochten sommigen buiten hun asana’s doen en daar was ik er één van. Vlak voordat de zon onderging met een zacht briesje om ons heen deden we onze maangroeten. Asana's moeten altijd vroeg in de morgen worden uitgevoerd. Als dit niet mogelijk is, zou de beste tijd 's avonds zijn, rond zonsondergang. Daar ter plekke gingen mijn gedachten uit naar  mooie foto’s van yoga-oefeningen op de rotsen bij een azuurblauwe zee of op een verlaten strand bij een opkomende zon. Waarschijnlijk getriggerd door dat zwoele briesje en de heerlijke temperatuur in combinatie met de reisvoorbereidingen van onze eilandvakantie deze maand.