woensdag 29 juli 2009

Reisbureau

Reis opdat je er je voordeel mee kunt doen. In reizen bereikt de maan haar volheid, zoals een pion aan het einde van het bord een koningin worden kan.
- Rumi-


Afgelopen week hebben we ons geconcentreerd op de aankoop van fietsen. Als we terug komen uit Afrika zijn de kinderen nog één week vrij en dan gaan ze dagelijks naar school. Dat betekent dat goede fietsen onontbeerlijk zijn en dat we dus fietsen moeten hebben. Anthe had onlangs al een goede fiets gekregen en Inden moest heel nodig een grotere fiets, want ze reed nog op een klein roze crossfietsje uit The States! Dat fietsje hadden we laatst bij een boom in het Mastbos achtergelaten nadat de ketting er vier keer na elkaar af ging. Toen we laatst haar nieuwe opoefiets gingen ophalen bij de fietsenwinkel en ze dolgelukkig (haar eerste nieuwe fiets!) naast mij fietste vloog er een wesp onder haar jurk…. Ze raakte in paniek toen de wesp haar stak op haar rug, gooide haar fiets neer en gilde het uit. Ik gooide ook mijn oude fiets neer en trok haar jurk omhoog die zij vervolgens weer omlaag trok, omdat ze niet in haar onderbroek wilde staan. Ik heb het gif er uit gezogen en er reed nog een ambulance langs die even stopte. Alleen azijn of Azaron helpt, dus zijn we geschokt naar huis gefietst. Inden huilde op haar nieuwe fiets dat ze nóóit meer wilde fietsen in Nederland…. Niet handig. De volgende dag haalden we mijn lang gekoesterde droom op: een stoere transportfiets met een grote bakkersmand voorop.

Sinds we vanaf vorige week online zijn lijkt het wel of ik een reisbureautje gestart ben! Meerdere keertjes per dag controleer ik mijn aanvragen, boekingen, betalingen en confirmaties van alle campings die we geboekt hebben voor de komende (bijna) vijf weken in Afrika. De route hadden we destijds in Madrid al uitgestippeld, maar nu de verhuizing achter de rug is zijn we campings gaan benaderen voor kampeerplaatsen. Ik had geen idee dat er zoveel communicatie komt kijken bij het boeken van een rondreis. Soms was ik het overzicht volledig kwijt, omdat ik meerdere campings tegelijkertijd aangeschreven had. Over welke camping hebben we het nu?? En de juiste reisdata boeken is niet mijn sterkste kant is de laatste jaren gebleken…

Bijna alle boekingen moeten aanbetaald worden met een creditcard en die gegevens moeten dus per fax naar Botswana en Namibië gestuurd worden. Het beste tijdstip daarvoor is na 4 uur, want dan staan de generators meestal aan…haha! Daarnaast moeten alle betalings- en boekingsconfirmaties geprint worden, rijbewijzen en paspoorten gescand.. Gelukkig dat Mark in zijn kantoor aan huis zo´n geweldige machine heeft staan die dat alles kan! Ik heb nu een enorm dikke map gevuld met alle campingadministratie, routebeschrijvingen, parkreglementen en betalingsbewijzen! Met Anthe heb ik digitaal een kaart getekend van Zuidelijk Afrika waarin we de route uitgestippeld hebben met de reistijden en afstanden erbij. Fijn zo´n grote dochter die zo goed met de computer overweg kan!

Daarnaast hebben we twee speelgoedkoffertjes gevuld als EHBO-dozen met een zeer uitgebreide apotheek voor allerhande kwaaltjes die we kunnen tegenkomen. Omdat we met drie kinderen reizen, zijn dat er best veel – naast de standaard pleisters, Arniflor-crème, jodium, lavendelolie, pijnstillers, muggenmelk en thermometer. Ook hebben we een flinke voorraad brood, crackers en koeken mee voor Maren´s dieet. De rest van de boodschappen kopen we na aankomst in Johannesburg. Onze eerste stop is een camping in National Park Pilanesberg, zo´n twee uur rijden van het vliegveld. In Pilanesberg steekt een kudde olifanten de weg over en scharrelen witte neushoorns rond. Volgens de Lonely Planet komen we daar zelfs de big five tegen: olifant, leeuw, neushoorn, buffel en luipaard. Na twee nachten kamperen gaan we de grens over naar Botswana…en is ons avontuur van start gegaan!

We hebben de meest avontuurlijke campings uitgezocht. Wat dacht je van een camping met zwembad en steiger aangelegd in een rivier waar krokodillen zwemmen? En een nachtje op een farm waar ze vijf tamme cheetah´s hebben die je mag knuffelen? Kamperen bij een warm water geiser? Ondanks dat de campings in Botswana en Namibië omheind zijn met een hoog hek kan het gebeuren dat er twee leeuwen over het hek springen of bavianen je koelkast leegroven! Regelmatig hoor je ´s nachts buiten je tent een leeuw brullen of het gescharrel van neushoorns… En wat dacht je van een camping bij de twee-na-diepste spleet van de wereld of in een woestijn met de meest onvergetelijke zonsopgang vanaf rode duinen? Door reisverslagen en foto´s zijn we enorm enthousiast geworden - de kinderen praten over bijna niets anders meer! Ze hebben hun reis voorbereid door hun MP3´s te vullen met muziek en luisterboeken, hun koffer te vullen met stapels biebboeken, een telescoop, spelletjes en knutselspullen. We slapen straks bijna vijf weken onder de sterrenhemel van een ander werelddeel - helemaal onafhankelijk met twee tenten op het dak van de meest stoere auto van de wereld…. Africa here we come again!