woensdag 1 juli 2009

El ultimo día

De laatste schooldag voor onze meisjes op de Nederlandstalige school in Madrid. De meisjes waren de dagen ervoor al bezig met hun afscheid: een grote kaart met een wens van iedere juf, dikke afscheidsboeken van álle leerlingen en de inhoud van hun schoollade kwam al mee naar huis. De laatste vrijdagmiddag zong groep 8 nog eenmaal hun afscheidslied van de musical op het plein en kregen ze daarna van de directrice en hun juf een diploma uitgereikt en een herinnering. (zie ons fotoalbum) Alle ouders waren erbij en daarna begon het…het afscheid nemen. Er vertrekken deze zomer meerdere gezinnen uit Madrid: dus er vloeiden heel veel traantjes, heel veel innige omhelzingen en heel veel beloftes om elkaar weer te zien – érgens op de wereld! Eén ding dat ons persoontje hier heeft veranderd is dat we hier wereldburgers zijn geworden. We hebben vrienden in de verste uithoeken en we komen elkaar allemaal weer ergens tegen. Deze zomer hebben Anthe en Inden al ontmoetingen met vriendinnetjes uit Australië, Engeland, Spanje en Hongkong. Anthe heeft zelfs een afspraakje staan in juli op de glitter-rotonde in Breda - met twee klasgenootjes uit Londen en Madrid! We zullen ook zeker weekendjes terug naar Madrid vliegen om iedereen weer op te zoeken. Een waardevolle toevoeging aan ons leven…

Onze lange zomervakantie is begonnen! Dit jaar hebben we tien weken vakantie en dat komt goed uit! Uiteraard hebben we eerst een internationale verhuizing waar veel tijd in gaat zitten, die we overbruggen in hotels in Madrid en Breda. Dan hebben we een aantal weken om in Breda onze draai weer te vinden, fietsen te kopen en Anthe´s nieuwe schoolaankopen te doen. Om vervolgens eind juli op het vliegtuig naar Johannesburg te stappen en daar de Defender op te halen. We gaan een maand lang door Zuid-Afrika, Botswana en Namibië reizen. We hebben een route uitgestippeld, avontuurlijke campings uitgezocht en alvast wat voorbereidingen gedaan zoals speciale slaapzakken en warme slaapmutsen te kopen. In de Kalahari woestijn zijn de nachten namelijk steenkoud en de dagen snikheet. Als we terugkomen van deze bijzondere reis hebben we nog een week vrij en dan gaan we ons dagelijks leven in Breda oppakken. Vanaf dat moment zal ik stoppen met bloggen. De verslagen met foto´s van onze reis door Afrika zullen de laatste blogjes worden….

De laatste avond in ons huis in Madrid waren Anthe en Inden misselijk. Er gebeurt zoveel in hun leventjes, ze waren zenuwachtig voor de veranderingen die hen te wachten staan. Ze staan er allebei heel dubbel in: leuk om naar Nederland te verhuizen vanwege hun oude vriendinnen en zin in hun school in Breda en niet leuk om Madrid te verlaten vanwege hun vriendinnen hier en hun veilige, kleine schooltje. Maren haalt haar schouders op als je het haar vraagt. Ze vindt het wél spannend allemaal, zei ze. Mark en ik zijn op het moment eigenlijk te druk om te beseffen wat er gebeurt. We hebben de laatste avond dat we in ons huis sliepen afscheid genomen van deze mooie periode door samen te gaan eten. We praatten die avond voornamelijk over onze toekomst, we keken vooruit en een heel klein beetje terug. We hebben fotoalbums vol met geweldige foto´s uit Spanje – maar we hebben zeker ook mooie herinneringen aan Portugal en Marokko! De ervaringen die we hier opgedaan hebben zitten in ons rugzakje, het is een deel van ons geworden dat we altijd bij ons zullen dragen.

Nu is het laatste moment aangebroken dat ik in Madrid een stukje schrijf, een raar gevoel... Mark is op dit moment onze koffers aan het inladen in de huurauto. We gaan straks nog lekker zwemmen in onze urbanizacíon, voor de aller-aller-laatste keer. Eind van de middag stappen we op het vliegtuig op weg naar een nieuwe fase in ons leven. ¡Adíos Madrid y amigos!