dinsdag 24 juli 2018

The sound of outer ocean on a beach

The three great elemental sounds in nature are the sound of rain, the sound of wind in a primeval wood, and the sound of outer ocean on a beach.
- Henry Beston

Onze eerste nacht in de kampeerbus. Aan de Sloveense kant van de hoge Alpen. De Julische Alpen. Prachtig uitzicht. Na anderhalve dag rijden door immense regenbuien… En dat na twee maanden droogte in Nederland! Wat waren wij blij met de nieuwe ruitenwissers én het nieuwe motortje dat erbij hoorde. Toch hebben we onderweg nauwelijks files gezien. Het was op sommige stukken berendruk en door de hevige regen was er slipgevaar waardoor er maar tachtig kilometer per uur gereden mocht worden. Dat rijdt onze antieke Volkswagenbus meestal dus dat was helemaal geen tijdverlies voor ons! We reden ook niet tussen de vrachtwagens op de snelweg, want zij mogen in het weekend niet rijden in Duitsland. Al met al best een relaxte rit naar Slovenië. Al vertrokken we die zaterdagochtend heel vroeg nauwelijks de hoek om – al zwaaiend en toeterend naar onze oudste die alleen achterbleef – toen we meteen een wieldop op de weg hoorden vallen en weg stuiteren. Snel in de berm gestopt en manlief vond hem gelukkig terug in het hoge gras. Daarna draaiden we de snelweg op. Het begin van onze road trip was aangevangen. Een road trip waarin we als vanouds weer regelmatig gecomplementeerd werden met onze bus. Toeterend op de snelweg of duimpjes omhoog achter het raam. Een Duitse bijrijder filmde ons zelfs tijdens hun inhaalmanoeuvre! Fotootjes werden vanuit opengedraaide raampjes gemaakt. Het blijft strelend en een glimlach op je gezicht toveren. Deze ochtend rijden we door de glooiende uitlopers van de Alpen naar de kust. Een prachtig stukje van nog geen tweehonderd kilometer. De zon schijnt blijmoedig.

Ik word wakker door de geluiden van golfjes die op het land slaan. Als er een zeilboot langs de kust vaart hoor ik de golven met veel kabaal op de rotsen van de Kroatische kust slaan. De kampeerbus staat pal aan de waterkant geparkeerd. Onze uitgeklapte picknicktafel staat nóg dichter bij de zee. Er loopt een fiets- en wandelpaadje tussen ons plekje en de oceaan. Er staan hier hoge pijnbomen waar we de hangmat in geknoopt hebben. We hebben een prachtig grote plek gekregen waar we elke avond de grote oranje zon in de zee zien zakken. De camping is niet zo groot , wel uitgestrekt langs het water en erg rustig. Wat een rust en stilte! We hebben dus een uitstapje gemaakt naar Kroatië – precies acht kilometer over de Sloveense grens. We blijven hier lekker tien dagen lang staan. Heerlijk hardlopen over het pad langs de kust. Laat avondeten voor de bus in de warme gloed van de ondergaande zon. Slapen en lezen in de hangmat. Ik wil hem ook een keer aan het water in de bomen knopen. Schommelen in de zeebries…. Snorkelen in zeewater dat precies de juiste temperatuur heeft. Er zijn hier wat leuke dagtrips op het water te doen en ik zag bij een rondje fietsen een massagehut op een hippiestrandje…

Savudrija – 24 juli 2018