zondag 29 oktober 2017

Dodelijk pilletje

Top 15 things money can’t buy:
Time. Happiness. Inner peace. Integrity. Love. Character. Manners. Health. Respect. Morals. Trust. Patience. Class. Common sense. Dignity.

― Roy T. Bennett

Verschrikkelijke rugpijn bij het plat liggen. Daarom zittend slapen. Zóveel pijn dat ik ’s nachts onrustig rond dwaalde door het grote huis of op een rechte stoel buiten de slaapkamer ging zitten. Manlief had namelijk last van mijn luidruchtige ademhaling... De eerste diagnose was nierstenen. Ik kreeg zware medicijnen, maar er veranderde niks aan mijn pijn. Toen werden er galstenen gediagnostiseerd. Weer troep in mijn lijf zonder dat de pijn minder werd. Uiteindelijk werd ik doorgestuurd naar een longarts in het moderne Mexicaanse ziekenhuis. Hij vroeg me diep adem te halen en ik huilde van de pijn! Nu werden er pas foto’s gemaakt en bleek ik een flinke bloedprop in mijn long te hebben. Longembolie! Mijn benen werden onderzocht door een cardioloog en een longarts. Daar komt de bloedprop namelijk meestal vandaan. Door trombose ontstaat er een bloedstolsel in een van de aders in de benen en als deze los schiet wordt het door de longen ondervangen - voordat de prop in de hersenen terecht zou komen. Ik kreeg voor een half jaar zware bloedverdunners toegeschreven. Deze zorgden ervoor dat de bloedprop langzaam door mijn lichaam opgeruimd werd. Een vervelende bijwerking was onrustige benen in de nacht. De longarts was verheugd om zo’n snel herstel van mijn lijf te zien. Dat wijt ik nog steeds aan mijn dagelijkse yogalessen. Voor de rest van mijn leven slik nu dagelijks een aspirientje om trombose te voorkomen. Ik heb een pasje van de trombosedienst met mijn gegevens in mijn portemonnee. Mogelijk 77 andere Nederlandse vrouwen zijn in de afgelopen 25 jaar wél overleden na het gebruik van anticonceptiepillen. Waardoor een bloedstolsel in een ader kan ontstaan. Ik heb echt veel geluk gehad. Uiteraard moest ik dezelfde dag van de diagnose acuut stoppen met de anticonceptiepil. Er is sowieso een verhoogd risico als je boven de veertig bent en de pil slikt. Daarnaast blijk ik ook een erfelijke afwijking te hebben waarbij de bloedplaatjes extra plakken… Ik had dus eigenlijk überhaupt nooit een anticonceptiepil mógen slikken!

Anticonceptiepillen, die sinds eind jaren ’80 op de markt zijn, hebben een verhoogd risico op trombose en embolie. Bloedstolsels in de aderen. In 2013 ontstond er veel ophef toen bleek dat sommige vrouwen mogelijk zijn overleden door het slikken van Diane-35. Het gaat echter niet alleen om deze pil, maar óók om andere risicopillen uit de zogenaamde derde en vierde generatie. Zoals Marvelon en Yasmin. Ik heb toen ik jong was elf jaar lang dagelijks Marvelon geslikt. En na de geboorte en borstvoeding van onze drie meiden ben ik Yasmin jarenlang gaan slikken. Beiden staan op het risicolijstje! In 2014 is de Diane-35 uit het basispakket geschrapt. Er werd extra voorlichtingsmateriaal ontwikkeld en er kwam een checklist om trombose tijdig te herkennen. Die maatregelen hebben gewerkt blijkt nu uit onderzoek. Dit onderzoek toont aan dat artsen zich goed bewust zijn van verantwoord gebruik van Diane-35. Op basis van deze uitkomsten concludeert het Europees Geneesmiddelenbureau dat meer maatregelen niet meer nodig zijn. Het gebruik van alle risicovolle anticonceptiepillen (Diane-35, Marvelon, Minulet, Yasmin en Cerazette) is inderdaad drastisch gedaald. Van 180.000 vrouwen naar 44.000 vrouwen in 2015. Op de een of andere manier heeft deze informatie mij, of in ieder geval mijn Nederlandse huisarts, nooit bereikt. Waarschijnlijk een gevolg van jarenlang in het buitenland wonen. Ik ben natuurlijk na mijn longembolie in 2013 abrupt gestopt met Yasmin te slikken. Onlangs las ik dat gebruik van het medicijn prednison óók het risico op een bloedprop verhoogt. En dat heb ik - een jaar voordat ik mijn longembolie kreeg – een jaar lang moeten slikken. Ik besef des te meer dat ik enorm geluk gehad heb. Een speciaal beschermengeltje op mijn schouder…