dinsdag 11 april 2017

Express yourself

"Your life is a sacred journey. It is about change, growth, discovery, movement, transformation, continuously expanding your vision of what is possible, stretching your soul, learning to see clearly and deeply, listening to your intuition, taking courageous challenges at every step along the way. You are on the path... exactly where you are meant to be right now... And from here, you can only go forward, shaping your life story into a magnificent tale of triumph, of healing, of courage, of beauty, of wisdom, of power, of dignity, and of love."
- Caroline Adams

Op een zonnige dinsdagochtend had ik een yoga les waarin mijn juf delen uit haar workshop van de zaterdag ervoor had herhaald. De workshop van die zaterdag heette ‘Express yourself’. De boodschap was eigenlijk dat je jezelf niet zou moeten aanpassen aan de grillen van een ander. En als je dat onverhoopt toch doet dat het niet de schuld van die ander is, want je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen reacties. Het gaat om authentiek zijn en om dat uit te dragen. Zoals in vele van haar yoga lessen droeg ze ook vandaag de liefde voor jezelf uit. Niet schuldig voelen als je je eigen behoeften en wensen voorop stelt. Dat is niet egoïstisch. Nee, want het komt niet uit je hoofd maar uit je hart. In deze les van vanmorgen moesten we zo lang mogelijk met open mond uitademen om narigheid uit je leven kwijt te raken. De beproevingen waar je kennis uitgehaald hebt waardoor je nu bent wie je bent. We deden daarbij veel Kundalini oefeningen. Veel dynamische lichaamsoefeningen gecombineerd met ademtechnieken. In Kundalini yoga neemt de adem een centrale plaats in. Door deze speciale aandacht voor de adem wordt er gemakkelijk contact met onze lichaamsenergie en levenskracht gemaakt. We deden meditaties met een mudra waarbij je je pink en je duim tegen elkaar drukt. Deze houding draagt bij aan een goede communicatie. De juiste dingen op het juiste moment zeggen. Zodat je nog meer je authentieke zelf kunt zijn en goed over je gevoelens kunt praten. We zongen ook verschillende mantra’s. Bij veel meditaties in de Kundalini wordt een mantra gebruikt. Een mantra is een zich herhalende klank dat het denken en het bewustzijn verandert. Het hardop chanten van een mantra stimuleert positieve veranderingen. Het maakt niet uit of je een mantra hardop zingt of in jezelf. Je richt je op een positieve klank die dwars door het negatieve van het onderbewuste snijdt. Daarbij worden bepaalde chakra’s door de trillingen beroert. Mijn yoga juf heeft een mooie stem. Ze heeft vaak ondersteunende muziek als achtergrond. Iedereen zingt hardop met haar de mantra’s mee. Ik houd van zulke cadeautjes. Meestal hebben we klassieke yoga lessen met zonnegroeten en oefeningen. Altijd eindigend met een ontspanning waarbij ze soms met een klankschaal langs komt lopen. Een enkele keer drukt ze onze schouders plat op de mat of raakt ze ons gezicht aan tijdens de ontspanning. Zo’n les als vanmorgen met chanten en een duidelijk thema zijn kleine cadeautjes om de dag mee te beginnen. Over een paar weken ga ik met haar mee op een yoga retreat. Dagelijks yoga lessen van drie uur op een mooie plek op het zonnige Ibiza. Gezonde ontbijtjes, veel fruit, veel water, vegan lunches en veel zon. Ik verlang naar onverwachte cadeautjes zoals op deze ochtend.

Ze keek er al een hele tijd naar uit. Regelmatige bezoekjes aan webshops op zoek naar die ene perfecte jurk. Ze hadden in de klas zelfs een facebook groep geopend met de naam ‘Let’s not wear the same gowns’ waarin al maandenlang nieuwe jurken aan toegevoegd werden. Dochterlief slaagde een paar weekjes geleden. Elke school heeft eigen tradities wat betreft prom night. Op de kleine international school van onze middelste dochter worden twee schooljaren uitgenodigd. Deze school is namelijk zo klein dat er geen parallel klassen zijn en eerlijk is eerlijk: een prom night met zo’n vijfentwintig gasten is niet cool. Ouders zijn namelijk niet uitgenodigd. Om toch onderscheid te maken tussen de échte examenkandidaten en de vijfdejaars mogen de schoolverlaters long formal evening gowns aan. De rest van de meiden draagt cocktail dresses. Er was een diner voor de examenkandidaten. De rest van de genodigden kwamen een uurtje later. De leraren werden stuk voor stuk bedankt met plechtige toespraken en verlieten daarna het feest. Een DJ zorgde voor de sfeer. Beiden klassen hadden ieder hun eigen afterparty op een andere locatie… Heel anders dan de Mexicaanse prom night van onze oudste dat in een énorme feestzaal werd gevierd met alle familie erbij. Een chique diner, een dansvloer en een officiële opening van het bal met de supertrotse vader of moeder. Een bruisend feest tot de vroege uurtjes. Alle feestelijke voorbereidingen deed onze dochter met haar vriendinnen en daarna kwamen ze even langs zodat ik foto’s kon maken van deze mooie, opgetutte meiden. Een sneak preview van hun formele prom night volgend jaar…