maandag 11 juli 2016

Brein op reis

Ga bergen beklimmen en luister naar al het goeds wat ze te vertellen hebben. De rust van de natuur zal in je stromen zoals de zon in de bomen schijnt.
- John Muir

Soms voel ik me net Alice. Een leuke, slimme mooie vrouw van mijn leeftijd die plotseling dement wordt. De film Still Alice uit 2014 heeft me destijds enorm aangegrepen. De situatie in de film is nu soms zo eng herkenbaar. Na de yogales ontdekken dat ik vele telefoontjes van mijn manager gemist heb, omdat ik op mijn werk had moeten zijn. Niet één ochtend, meerdere …. Bij mijn yogaschool arriveren en vergeten zijn dat de school twee dagen gesloten zou zijn in verband met een verbouwing. Tandartsafspraak al twee keer achter elkaar vergeten. Kappersafspraak zelfs al meerdere keertjes vergeten! Strijkbout een hele middag op laten warmen omdat ik dat…vergeten ben. Totaal vergeten waar ik mee bezig was omdat ik alweer aan iets anders begonnen ben. Op mijn werk de namen van klanten compleet vergeten. Ik word er heel onzeker van. Toen mijn yogaschool die bewuste ochtend dus gesloten was, maar mijn juf tóch de deur open deed, had ze me eigenlijk wel verwacht. Wat een domper. Bij een kopje thee vertel ik haar dat deze vergeetachtigheid momenteel The story of my life is. Heel normaal volgens haar. In zeer stressvolle situaties nemen de grote hersenen het touw over. De rest wordt bijzaak. Ik luister geboeid. Een last valt ondertussen van mijn schouders. Ik pink zelfs een traantje weg. Nog geen jaar geleden heb ik een intercontinentale verhuizing begeleid die buitengewoon stressvol voor mij was. Tegen mijn zin in verhuisden we terug naar Holland waarbij één van de twee zeecontainers met onze inboedel niet mee kon. Onze spulletjes stonden daar nog op de Mexicaanse kade. Veel inboedel is gestolen of beschadigd. Mijn grote droom, onze opgeknapte hippiebus, was helemaal beschadigd. Na een paar maanden oorlog voeren met verzekeringsmaatschappijen stuit ik onverwachts op een heel leuke baan. Ik ga na flink wat jaren herintreden op de arbeidsmarkt en moet veel leren en wennen. Nog maar een paar maandjes later organiseer ik alweer een grote renovatie op zolder. Dakisolatie, nieuw aangelegde elektriciteit, nieuwe CV-ketel, nieuwe schuifdeurenkast en een nieuwe, lastige vloer. Veel beslissingen. Daarnaast herstel van antieke balken en veel stukwerk. Mark en ik helpen zelf veel mee met klussen. Elke stap in de verbouwing valt tegen. We lopen een flinke vertraging op en zijn over ons budget gegaan. Goed bekeken is mijn leven sinds onze remigratie feitelijk verschrikkelijk stressvol.

Wat gebeurt er eigenlijk bij stress in de hersenen? Onder normale omstandigheden neemt ons brein informatie op, verwerkt dit doormiddel van emoties en stuurt het door naar de grote hersenen voor analyse, rationele verwerking en een verstandige response. Bij stressvolle situaties verloopt dit proces anders. Dan wordt er in de hersenen prioriteit gegeven aan de primitievere delen van de hersenen zodat de actie onmiddellijk reactie oproept. Dit proces heeft tot doel ons te beschermen als we in gevaar zijn. Wanneer we echter regelmatig of langdurig onder chronische stress verkeren kan dit proces een patroon worden. Wanneer je stress ervaart geeft de bijnierschors cortisol af aan het lichaam. Een beetje cortisol is niet erg, het zorgt er onder andere voor dat je geheugen en aandacht even iets beter wordt en dat je immuunsysteem net even iets harder werkt. Maar wanneer je lange tijd stress ervaart en dus veel cortisol in je lichaam hebt kan dit ervoor zorgen dat je immuunsysteem slechter gaat werken en zelfs je geheugen kan er slechter van worden. Ik krijg een yoga oefening om het cortisolniveau in mijn lijf sneller te verlagen. Maar anderhalf jaar herstel voordat alles weer functioneert zoals het zou moeten, is geen uitzondering. Geen vroege dementie dus zoals Alice, maar vermoeidheid. Mijn lijf zit vol met blauwe plekken. Door vermoeidheid neemt mijn concentratievermogen af, waardoor ik zaken ga vergeten. Daarnaast: als je zaken niet met je volledige aandacht kunt doen, ben je minder efficiënt en kost alles wat je doet veel meer tijd. Je maakt eerder fouten, dat geeft je een slecht gevoel over jezelf en kost nog extra tijd ook. Ik vind het een kunst om jezelf in drukke periodes meer rust te gunnen. Onze rondreis door Europa komt dus als geroepen. Eind van deze week rijden we met een ingepakte antieke Volkswagenbus richting Spaanse stranden. In drie weken tijd rijden we langs lieve kleine campinkjes en we slapen zelfs een nacht in een Franse kasteeltuin! Ik ga niks anders doen dan Mediterraan eten, boeken en tijdschriften lezen, van de zon en de omgeving genieten, én terrasjes pakken. Mijn aandacht gaat lekker alleen maar uit naar liefde en mijn gezin.