maandag 23 mei 2016

Koreaanse keukenrollen

I wanted a perfect ending. Now I've learned, the hard way, that some poems don't rhyme, and some stories don't have a clear beginning, middle, and end. Life is about not knowing, having to change, taking the moment and making the best of it, without knowing what's going to happen next. Delicious ambiguity.
― Gilda Radner

Vanmorgen volgde ik een yoga les waarin we werkten met het levenswiel uit het sjamanisme. Het levenswiel wordt ook wel het medicijnwiel genoemd. Ik ben al heel lang geïntrigeerd door sjamanen. Een sjamaan is een soort brug, een tussenpersoon, tussen de mensen en de geestenwereld. Een sjamaan (of medicijnman) werkt voor mensen die problemen hebben of ziek zijn. Tijdens onze rondreis in 2011 door Perú en Bolivia stuitten we onverwachts op een sjamaan. We logeerden in Copacobana, een klein Boliviaans dorpje aan het Titicacameer. Van daaruit voeren we naar een heilig eilandje in het meer waar we hebben overnacht. Tijdens de dagen die we in Copacobana doorbrachten werden auto’s versierd met gekleurde bloemen. Op straat zagen we de sjamaan mensen met wierook en wijwater zegenen. Onder hun auto’s stonden symbolen opgesteld zoals een stapeltje geld of een huis. De zegening van de sjamaan zou voor een fortuin zorgen of een gelukkig thuis. Toen ik nieuwsgierig ging kijken en tegenover de sjamaan kwam te staan werd ik zelf gezegend. Daar maakte mijn hart écht een sprongetje! Vier jaar later ontmoette ik wederom een sjamaan. Een Mexicaanse dit keer. Nog geen jaar geleden onderging ik met twee vriendinnen een mystiek Temazcal ritueel om me spiritueel te reinigen. Om schoon te beginnen aan een nieuwe fase in mijn leven. Namelijk onze terugkeer naar Nederland. Ik vond het ritueel heel spannend en interessant. Het was een enorm emotioneel proces dat meerdere uren duurde. Ook deze sjamaan gebruikte het medicijnwiel. Het medicijn- of levenswiel werd door oorspronkelijke indianenculturen gebruikt, maar ook in andere culturen. Denk maar aan Stonehenge of de Chinese dierenriem. Of denk zelfs aan een mandala, het Sanskriet woord voor magisch 'wiel'. Mandala’s kleuren is dus ook een bekende toepassing van het levenswiel.

Oorspronkelijk komt het levenswiel uit het sjamanisme. Inmiddels heeft het levenswiel echter zijn plaats gevonden in zowel oosterse en spirituele richtingen. Maar ook in westerse psychologie en zelfs in het bedrijfsleven! De toepasbaarheid per stroming is eigenlijk alleen maar afhankelijk van het taalgebruik. De woordkeuze. Het wiel is opgebouwd uit een aantal spaken die met elkaar verbonden zijn in het centrum. Het wiel spiegelt de natuurlijke ontwikkeling van het leven op aarde. In het wiel zijn de vier windrichtingen aanwezig, elk deel daarvan heeft zijn eigen kwaliteiten. Alle moeilijkheden op je levenspad zijn groeiprocessen die je in je cirkel kunt plaatsen en van alle kanten kunt bekijken en oplossen. Heel basaal gezegd is het wiel eigenlijk een symbool dat ons informatie verschaft over de cycli in de natuur. Aangezien de mens deel uitmaakt van de natuur geeft het wiel óns dus ook handvatten over de cycli in ons eigen leven. Bijvoorbeeld een heel simpele cyclus die we allemaal al vanaf onze kindertijd kennen. Namelijk de vier seizoenen. Als de koude van de winter plaats maakt voor de eerste warmte, wordt het lente (bloesemknop, dat staat symbool voor de geboorte van een jong kind) Uiteindelijk wordt het zonlicht nog sterker en breekt de zomer aan (veel levensenergie, dat symbool staat voor een twintiger), die ten slotte weer uitmondt in het langzaam kouder worden, wat de herfst aanduidt (vallend blad, een veertiger of vijftiger) en voor je het weet is het alweer winter. (diepe rust, naderende dood) Je kunt het wiel meerdere jaren laten overkoepelen om het zo te gebruiken om je persoonlijke levensverhaal mee te duiden. Je krijgt een groter inzicht in de cycli van de natuur, maar ook over hoe het in je eigen leven in elkaar steekt. Terug van de yoga les luister ik via facetime naar de verhalen van onze oudste dochter in Korea. Ze kwam de eerste dag in Seoul al twee jonge meiden tegen die haar spontaan mee namen naar een oud Koreaans reinigingsritueel. Taking the moment. Ze moest traditionele kledij aan. Geweldig! Nadien mocht ze zelf een bijdrage bedenken voor het vrijwilligerswerk dat deze groep mensen doet. Om ze te bedanken. Ze kocht in een buurtsuper twee pakken keukenrollen voor de ouderen die door deze groep te eten kregen. Is dat niet een bijzonder voorbeeld van bovenstaande quote?