zaterdag 16 januari 2016

Koken met hippe groenten

Je hebt precies die talenten meegekregen om jouw missie te vervullen.
- Willem Glaudemans

Ik heb geen talent voor koken denk ik. Hippe seizoen groenten zoals pastinaken of venkel…ik had er tot recentelijk nog nooit van gehoord. Eerlijk waar. Vergeten groenten zijn nu hip. Kervelknol. Zeekraal of schorseneren. Niet aan mij besteed. Tot voor kort dan. Het begon voor het eerst te dagen toen we op bezoek waren in Friesland en we verse, onbespoten groenten mee naar huis kregen. Pastinaken en venkel. Wat doe je daar nu mee? Daar heb ik twee verse soepen van gemaakt. Het recept had ik heel eenvoudig online van de Allerhande gekopieerd. Lekker gevulde soepen met reepjes gerookte kalkoen en room erbij. Heerlijk en gezond. In México kookte ik alles vers vanwege mijn strenge dieet aldaar om suikervrij te eten. Meestal heel basic hoor. In kant-en-klaar sauzen en soepen zit veel suiker, dus pastasaus maakte ik bijvoorbeeld zelf. Mijn bloedsuikers waren weer helemaal gezond bij vertrek naar Nederland en ik heb mijn dieet best wel los gelaten na terug komst. We eten hier natuurlijk vers en alles volkoren, maar het zijn verre van avontuurlijke recepten... Ik vind koken niet zo leuk omdat de recepten mij vaak niet kunnen bekoren. Er moeten vaak snufjes van iets in waarvan ik niet weet wat het is of dat ik het sowieso niet in huis heb. Daar heb ik allemaal geen zin in. Ik houd van eenvoud en gemak. Een ieder heeft zo zijn eigen talenten denk ik. Als een receptje daarentegen een succes is verander ik ook niet zo snel meer. Mijn weekmenu’s vertonen dus niet heel veel variatie ben ik bang. Gezond met vis en minder vlees dat wel. Zonder plofkip en varkensvlees. Zo weinig mogelijk aardappelen en daarvoor in de plaats volkoren pasta en rijst, en quinoa. Laten we zeggen dat ik bewust kook.

In de stad werd ik op een middag aangesproken door een student die mij overhaalde een abonnement op een wekelijks maaltijdpakket te proberen. In het pakket zitten groenten die niet bij iedereen bekend zijn en die je ook niet snel in de supermarkt zult terugvinden. Zo leer ik dus in één klap nieuwe, hippe producten kennen. Zij vertellen je dan heel simpel hoe je ze kunt bereiden. Ze houden ook rekening met de seizoenen. Wat ik heel gezond en goed voor het milieu vind. Zo staat er in de winter regelmatig pastinaak, koolraap en boerenkool op het menu. Dat zou ik dus zelf nooit maken behalve heel misschien de boerenkool. En in het voorjaar zijn er meer gerechten met bijvoorbeeld raapstelen, postelein en asperges. Dat zou ik nóóit zelf bedenken! Ik vind de recepten origineel, verrassend, internationaal en belangrijk…niet te ingewikkeld. Alle ingrediënten zijn aanwezig in de doos die op zaterdagochtend afgeleverd wordt. Je mag zelf kiezen voor hoeveel dagen je menu’s wilt bestellen. Twee weken lang golden er halve prijzen beloofde de student. Ik ben overstag gegaan. Voor drie dagen per week wordt er telkens een gevulde doos met de meest verse, unieke en mysterieuze ingrediënten afgeleverd. Nieuwe smaken en bereidingswijzen. De recepten die stap-voor-stap zijn beschreven zitten erbij in de doos. Je hoeft alleen olijfolie, mosterd, peper, zout, groentebouillon en honing in huis te hebben. Dat heb ik! Ons gezin is sindsdien wild enthousiast over mijn kookkunsten. Werkelijk waar: restaurant niveau! Zelfgemaakte sausjes, vispakketjes en dressings maak ik klaar. Er komt geen zakje meer aan te pas. Ik vind het zélfs leuk om te doen. Het lukt én het smaakt! Liefde gaat door de maag. Mark was al zo blij met mijn vernieuwde kookkunsten in México toen ik een half jaar lang een organische kookcursus volgde…deze maaltijddoos is een walhalla!