vrijdag 6 december 2013

Droomplek


Reizen is het hart verwijden.

Een soort misplaatste trots overvalt me als we met vier blonde meiden op een trajinera (soort gondola) op het water tussen historische drijvende tuinen varen. Anthe’s Nederlandse vriendinnetje is bij ons en we bezoeken de plaats Xochimilco, die op de lijst van werelderfgoed van UNESCO staat. De meiden liggen op hun buik voorop de boot en ik zie steeds alle nekken omdraaien als ze onze vier meiden waarnemen. (zie ons fotoalbum) Op de andere gondola’s wordt flink gefeest door de Mexicanen. Er drijven kleine bootjes voorbij in de grachten die even aan je gondola aanleggen zoals bootjes met zingende mariacha’s, bootjes met eten en drinken, bootjes met souvenirs en later als de zon onder gaat bootjes met kaarsen. Als we een andere boot passeren waarvan de passagiers net een luidruchtig bekend liedje aanzetten beginnen Anthe en Vera te dansen. Er wordt naar ze geroepen, gefloten en gejuicht. We voelen ons even heel erg Europese toeristen met al die aandacht! Heel toeristisch hebben we dezelfde dag namelijk ook al in zo’n Turibus door de miljoenenhoofdstad rondgereden. Ik had hoge verwachtingen van de highlights van deze grote, oude stad met zoveel geschiedenis. Maar zoals altijd met hoge verwachtingen werd ik teleurgesteld. Er waren geen historische plekjes, de bus stopte bij moderne winkelcentra, dure wijken met villa’s en hoge zakentorens. Dit is natuurlijk een gevolg van de enorme aardbeving in 1985 waarbij veel vernietigd is en meer dan 5000 mensen omgekomen zijn. We zijn halverwege de rit uitgestapt om in een leuk straatje te lunchen en daarna zijn we met de metro verder gegaan naar de drijvende tuinen. Daar wilden we naar het griezelige eiland dat vol hangt met poppen die daar door Don Julian verzameld werden. Volgens hem was op een plekje aan de kust van zijn eiland een meisje verdronken en beschermden deze poppen het meisje in het hiernamaals. Op 80-jarige leeftijd is de man, na vijftig jaar op het eiland gewoond te hebben, verdronken en luguber genoeg terug gevonden op de plek waar volgens hem het jonge meisje verdronken was… Dit eiland is vier uur varen vanaf de kade en als je genoeg betaalt aan de gondelier dan brengt hij je erheen, dat hebben we niet gedaan. Dichterbij was een ander eilandje dat ook vol hangt met oude, versleten, onder de zon kokende kinderpoppen. Daar voeren we langs toen de schemer inviel en dat was macaber genoeg voor ons.

Op de top van de piramide van de Zon, op 72 meter hoogte, is in het exacte midden een kleine opening te vinden met daarin een ijzeren staaf. Volgens de lokale traditie worden je geest en lichaam verlicht als je je vinger voor enkele seconden in het gat steekt. Wat dan ook massaal door de Mexicaanse toeristen wordt gedaan – en door ons natuurlijk! En ach, echt kwaad zal het zeker niet kunnen. (zie ons fotoalbum) Er zijn vele mysteries rond de piramides in de stad Teotihucán. In deze plaats, die een ontwerp lijkt te hebben dat geïnspireerd is op de sterrenhemel, zijn ongeveer 500 tempels aanwezig. Er is nog maar weinig bekend over deze plaats en al helemaal niet over wie deze gebouwd heeft. De belangrijkste piramides zijn de piramide van de Zon en die van de Maan. De Azteken zagen deze stad als een heilige stad en dachten dat de piramides graven waren, gebouwd door reuzen. Er zijn in de grafmonumenten inderdaad diverse tombes gevonden. Wat nog extra mysterie toevoegt aan deze stad, is de ontdekking van een aantal grote platen mica. (mineralen) In 1906 werd in de tempel van de zon tijdens restauratiewerkzaamheden een aantal platen mica gevonden. Deze platen waren aanwezig tussen twee van de hoger gelegen verdiepingen. Ongelooflijk maar waar: de mica platen werden nadat ze opgegraven waren verwijderd en direct verkocht door de leider van de opgravingen. Door middel van testen is gebleken dat de mica afkomstig is uit Brazilië, zo'n 3000 kilometer daar vandaan. Het moet bepaald geen sinecure geweest zijn om die daar te krijgen.
Maar dat is niet het grootste mysterie. Dat is namelijk de vraag waarom die platen daar zijn aangebracht.
Aangezien het onder een stenen vloer is aangetroffen heeft het geen decoratieve waarde, maar moet het een andere functie hebben gehad. Waarvoor gebruikten de mysterieuze bouwers van Teotihuacán deze platen mica? Als het niet een decoratieve functie had, was het dan voor zijn goede hitte werende of zijn isolerende eigenschappen?
 Er dient nog veel onderzoek plaats te vinden, maar één ding is duidelijk: de bouwers hadden overduidelijk een goede reden om die platen daar aan te brengen, want ze moeten toch een geweldige inspanning hebben geleverd om de mica in Teotihuacán te krijgen.