Er is geen oprechter liefde dan de liefde voor lekker
eten.
“Ik vind het prima dat we gezonder gaan eten
hoor, maar dit lust ik allemaal niet!” zei Anthe toen er een gezonde, maar nog
niet eerder geserveerde rauwe salade naast de lasagne op tafel stond. Olijven,
linzen, tuinkers, cherrytomaatjes en komkommer. Inderdaad, we gaan gezonder
eten. Clean eating is een nieuwe trend, en een hele gezonde! Het betekent
niet dat je je appeltje wast voordat je hem opeet, of eet terwijl je
schoonmaakt in huis. Welnee, het betekent dat je schone producten eet die puur
zijn en heel gezond. Geen kant-en-klare maaltijden. Deze ommezwaai is mijn
leven gekomen toen ik een maand geleden een holistische voedingsleer cursus
gestart ben. Stapje voor stapje leren we wekelijks wat gezond is voor lichaam
en geest. De zon, aarde, lucht en water creëren samen unieke, hoogwaardige
voedingsstoffen die ons helpen het optimale uit ons eigen leven te halen. Als je één en ander opzoekt op
internet denk je dat je eigenlijk alles wel al redelijk gezond eet, maar als je
er dieper induikt blijkt het toch van niet. Zo eten wij bijvoorbeeld altijd
volkoren brood, maar ook cornflakes voor ontbijt. En dat laatste staat stijf
van de suiker! Dus eten we nu volkoren en suikervrije cornflakes. Ook bak ik de
pannenkoeken nu met biologisch volkorenmeel. Pasta aten we sowieso altijd
volkoren, rijst met een zilvervlies. Maar nu heb ik kennis gemaakt met quínoa,
een glutenvrije graansoort uit Perú met een nootachtige smaak. We vinden het allemaal lekker. Het wordt een superfood genoemd, omdat het rijk is aan vitamines en mineralen precies
de juiste eiwitten bevat. Het is zelfs zo dat 2013 het jaar van quínoa
wordt genoemd! Mijn cursus is natuurlijk in het Spaans en ik begreep van de juf
dat je voor het koken de quínoa zaadjes
eerst moest wellen in water. Dat had ik dus verkeerd begrepen! Toevallig las ik
op internet dat je de zaadjes juist heel goed moet wassen voor het koken, omdat
de zaadjes bedekt zijn met een dun laagje saponine. Naast een bittere smaak is
dit stofje namelijk ook giftig… En zo verandert er elke week iets in de
maaltijden die ik bereid die er stap voor stap voor zorgen dat we gezonder gaan
eten zonder E-nummers en geraffineerde suikers. Deze manier van leven en eten
zorgt er voor dat giftige stoffen uit je lijf verdwijnen, voorkomt enge ziekten,
verlaagt je cholesterol en doet je fitter voelen. Mijn cursus duurt tot
Kerstmis en tegen die tijd eten we meer zaadjes en noten, rauwe groenten, alles
volkoren, minder suiker en meer superfoods
zoals blueberries of quínoa. Uiteraard zoveel mogelijk organisch van lokale
boeren. De foto’s in de cursus zijn zo kleurig en komen je zó tegemoet dat je
gewoon vanzelf trek krijgt in een fris gezond groentesapje of rauwe groenten en
fruit!
“De club gaat pas om 11.30 pm open!” horen we als onze vrienden ons staan op te
wachten om een avondje te gaan stappen. Het is lang geleden dat Mark en ik écht
een avondje zijn gaan stappen en dansen. Sterker nog, dit is de eerste keer in
México dat we ’s nachts uit gaan. Maar we gaan eerst ergens wat eten en daarna
worden we na een bodycheck via een binnendeur toegelaten in de club. Een heel
hippe club met een verlichte dansvloer, een verlichte muur en een heuse
stoommachine. Er worden ons twee (!) obers toegewezen. We gaan zitten aan een
klein tafeltje pal aan de dansvloer. Er wordt nog niet gedanst en als je goed
oplet zie je dat er op dat moment meer obers en personeel rondlopen dan gasten.
Onze bestelling staat op tafel en elke keer als we ons glas opgetild hebben en
het servetje is nat dat eronder ligt, komt één van de obers het vervangen voor
een droog servetje. Ik krijg de kriebels ervan. Ook als onze vriend een
sigaretje opsteekt (ja, er mag binnen gerookt worden!) komt de ober om het
pakje sigaretten weer recht te leggen. We kijken onze ogen uit, maar we dansen
niet. Anderen ondertussen wel. De muziek is teveel beat en te hip. We gaan naar
buiten en lopen een andere nachtclub in. Daar is live muziek en er wordt veel
gedanst. Er is echter geen echte dansvloer, voor het podium staan ook tafeltjes
en stoelen. Maar iedereen danst eromheen. Als de salsa ons te pakken heeft
dansen we een eind weg. Als ik met onze vrienden sta te dansen en Mark bij onze
spulletjes en drankjes aan tafel zit komt er een vrouw naar me toe. Na de
standaard vragen als “waar kom je vandaan?” en “welke taal spreek je?” vraagt
ze of onze vriend mijn man is. En na het ontkennende antwoord vertelt ze dat
een vriend van haar mij erg leuk vindt. Ik moet hem teleurstellen dat ik
getrouwd ben en ik moet als bewijs Mark aanwijzen aan het tafeltje. Veel later
als ik met Mark sta te dansen komt er een man en die vraagt waar mijn vriendin
gebleven is. Hoezo dan? Hij vindt haar
erg leuk en het interesseert hem niet dat ze getrouwd is. Jammer voor hem, het interesseert haar wel. Mijn
vriendin en ik zijn toch een beetje gevleid die avond… In de club worden niet
alleen veel glazen drank geserveerd maar ook hele flessen. Die mag je – als er
wat over is – ook mee naar buiten nemen. Buiten staan de enorme bolides voor de
deur geparkeerd. Het is een machogebeuren daar. De mannetjes van de valet parking draaien met veel bravoure
de dure auto’s klaar om weg te rijden. De eigenaars staan nonchalant te
wachten. Weer kijken we onze ogen uit. Jonge binkies van net twintig rijden weg in dure Porsche’s en BMW ‘s. Waar
is de tijd gebleven dat je op je oude fiets met je vriendinnetje achterop je
bagagedrager naar de disco fietste?