dinsdag 12 maart 2013

Wonderen

From wonder into wonder existence opens.
- Lao Tzu
De zeven wereldwonderen…  Ze worden vaak vluchtig genoemd, maar niemand weet precies welke het zijn. Ik ook niet. Maar klinkt het niet waanzinnig romantisch en tegelijkertijd imposant en stoer? En dan is er ook nog eens verwarring over deze wereldwonderen, omdat er op 07-07-07  internetverkiezingen zijn geweest en er nu ook gesproken wordt over de nieuwe wereldwonderen. Ruim 100 miljoen mensen hebben toentertijd op internet of via sms gestemd. Nog nooit in de geschiedenis hebben zoveel mensen deelgenomen aan een wereldwijd besluit. Wij gaan over twee weken één van de zeven wereldwonderen bezoeken. Chichén Itzá was een belangrijke stad van de Maya´s, gelegen op het schiereiland Yucatán in México. In deze stad staat onder andere de Piramide van Kukulcán , deze tempel fungeert als kalender. De 18 niveaus van de piramide komen overeen met de 18 maanden waaruit de Maya kalender bestond. Het totale aantal vlakken op de zijkanten van de piramide aangebracht is 52. Dit was het aantal jaren in een soort Maya-eeuw. De watervoorziening in Chichén Itzá was een groot probleem. Men was vooral aangewezen op onderaardse bronnen. Die waren gevormd door het instorten van stukken kalksteen. Een van deze bronnen is de Heilige Cenote. Deze bron heeft een diameter van 60 meter en is 35 meter diep. In verschillende cenote’s  in de buurt van Chichén Itzá kun je tegenwoordig zwemmen! De Maya´s brachten echter in de Heilige Cenote offers aan de regengod Chaac. In dit vrij karige en droge gebied was het verzekeren van regelmatige regens een belangrijke wens van een ieder. Deze offers bestonden uit kinderen en jong volwassenen die onder andere met goud in de bron geworpen werden. Er zijn in de Heilige Cenote meer dan honderd mensen gevonden. Chichén Itzá ligt vlakbij de rand van de oude, grote krater van Chicxulub. Deze krater is gevormd door de meteorietinslag die volgens de algemeen geaccepteerde theorie een eind maakte aan het bestaan van de dinosauriërs. Heel indrukwekkend allemaal. In willekeurige volgorde zijn de overige zes wereldwonderen trouwens: Christ Redeemer in Brazilië, de Chinese Muur, Machu Picchu in Perú, Petra in Jordanië, het Colloseum in Rome en de Taj Mahal in India. Hiervan hebben wij Machu Picchu met ook onze eigen ogen mogen aanschouwen! Eén van de zeven wereldwonderen van de natuur is  bovendien het Amazone-oerwoud waar wij dezelfde zomer van 2011 doorheen gereisd hebben.

Deze maand een jaar geleden vertrok Mark voor de eerste keer in z’n uppie naar México om te gaan werken. Een nieuwe baan tegemoet bij zijn oude werkgever. En ook een ongezellige hotelkamer tegemoet niet ver van de fabriek. En vooral een groot tijdsverschil tegemoet.  Elke ochtend voor dag en dauw lag hij wakker in bed. Meestal tijd voor Skype met ons. Daarna baantjes zwemmen in het zwembad, want het was nog te vroeg voor het ontbijt. Elke maand drie weken in México en een week in Breda. Vier keer moest hij zo afscheid nemen van ons, een lange vliegreis maken en weer naar die lege hotelkamer vertrekken. En nu is er alweer een jaar voorbij. We zijn hem ondertussen gevolgd. De hotelkamer is verruild voor een heerlijk groot huis met een tropische tuin. En we reizen veel. Zijn verblijfsvisum is zelfs alweer verlopen en nog niet vernieuwd, dus reist Mark naar Parijs met een brief in zijn koffer. Een officiële brief waarin staat dat hij terug mag keren naar México. Ons leven is hier aardig gesetteld. We hebben leuke mensen om ons heen, fijne sporten en een sociaal leven opgebouwd. In de weekends hebben we regelmatig verjaardagsfeestjes en af en toe een etentje uit of thuis. Over een paar maandjes gaan we kort naar Breda, omdat we dat de meiden beloofd hadden. De week dat we terugvliegen naar México zijn we hier alweer een jaar. De verblijfsvergunningen van de meiden en mij zijn precies op de dag van aankomst terug  in México verlopen. Laten we hopen dat ze een keer snel genoeg zijn met hun papierwerk om dit te regelen….

Het begon met het opvouwen van de lakens. Anthe en ik stonden samen in de patio te vouwen en toen viel het ons op dat er zoveel stof (of as?) van de schone lakens afkwam. De volgende ochtend belde Mark heel vroeg vanuit de auto dat we onze mobiele telefoons opgeladen mee de deur uit moesten nemen, want vulkaan Popocatepetl was erg actief. Mark zag uitwasemingen van stoom en uitstoot van gas en hoeveelheden as en gruis. Inderdaad toen we later vertrokken genoot ik van het woeste uitzicht. Toen ik eenmaal mijn fotocamera in de auto had liggen was de stoomwolk echter helemaal over de stad gaan hangen en was er helaas geen spectaculaire  foto meer mogelijk. Later hoorde ik op school dat er de nacht ervoor ook werkelijk oranje licht was te zien uit de krater. De activiteit van Popo zagen we terug op de auto, ons wasgoed en op ons Mexicaans tafelzeil op de tuintafel. Overal lag een grijs laagje stof op. Het belangrijkste is echter dat het vulkanische alert niveau in fase 2 blijft en dat hij af en toe wat stoom uitstoot. Dan neemt de druk niet absurd toe en zal hij niet uitbarsten.