woensdag 27 maart 2013

Jarig


Is het werkelijk zo, dat de tijd ouder maakt? Nee, nee, dat is niet waar, de tijd gaat niet voorbij. Wijzelf zijn het, die door de tijd heen gaan.
- Delfino Hernández Hernández

“We vieren het op de Mexicaanse manier!”  werd er na de yogales geroepen door mijn - ondertussen mag ik wel zeggen - vriendinnen. “Dan neem ik de taart mee” heb ik nog dapper geroepen, maar dat werd vrolijk weg gewuifd. Dus begonnen we op mijn verjaardag zoals ik graag wilde met een yogales op het dak. Er was een klein briesje en er waren wat wolkjes zodat het niet te warm was, en er was die ochtend een scherp beeld van Popo. Rondom de vulkaan is het vaak mistig en vooral als er zoals nu een laagje sneeuw op ligt. Dus dat uitzicht was genieten. Na de yogales kwamen de lekkernijen tevoorschijn (zie ook ons fotoalbum) en hebben we nog ruim twee uur gepraat, gelachen en gesnoept. Ik kreeg natuurlijk verjaardagscadeautjes en ik had voor mijn vriendinnen ook iets kleins meegebracht. Het wordt mijn eerste verjaardag in México en nu al eentje om te herinneren. Met lief en kindjes vieren we mijn verjaardag donderdag met onze voetjes in het witte zandstrand van tropisch eiland Holbox!

Nog twee maanden en een week en dat zit Anthe’s schooljaar erop. (de andere twee hebben drie weken langer les) Anthe heeft de vierde klas gedaan en dat is hier in México de eerste klas van Preparatoria. Dat zoiets betekent als voorbereiding op de universiteit. Onze kinderen zitten op een Amerikaanse school en dat betekent dat de helft van de lessen in het Engels zijn. Uiteraard de andere helft in Spaans. Anthe gaat haar laatste twee schooljaren IB richting volgen. Dat is een internationale scholing die je vrijwel in alle landen kunt volgen.  En dat is handig, want in Breda zit ook zo’n school. De meiden hebben net weer een bimester afgerond met examens. Alle drie hebben ze een gemiddelde voor hun bimester die boven een acht ligt. En elke keer na een bimester gaat de school weer bellen of de kinderen ondertussen al eens staan ingeschreven bij SEP. En dat zijn ze, ook nu het laatste bimester gestart is, nog steeds niet. Hun (goede) cijfers zijn dus nog steeds niet geregistreerd. En ze krijgen over twee maanden dus geen officieel rapport mee naar huis. En daar kan ik een lichte hoofdpijn van krijgen… Al die energie en moeite die de meiden serieus in hun schoolwerk steken wordt nu niet gezien,  niet gewaardeerd. Ik heb een half jaar geleden een paar keer het kantoor van SEP bezocht. Erg officieel allemaal en ze werken precies volgens hun uitbundige veelheid aan regeltjes. Ik kwam er niet doorheen. Meneer Belangrijk van Mark’s werk nam het stokje van me over, vanaf half november. Toen deed meneer Belangrijk even niets, want het was volgens hem bijna Kerstvakantie. In januari herinnerden wij hem aan SEP, maar toen moest meneer Belangrijk eerst netwerken en dat kost tijd. Nu is het bijna april en heeft meneer Belangrijk een collega aangespoord om dit te regelen. Ik ontvang een e-mail of ik alle belangrijke papieren wil inleveren die ik twee maanden geleden al aan Mark heb meegegeven. Ondertussen belt de school me elke twee maanden hoe het staat met de inschrijving. Ik schaam me er gewoon voor om te antwoorden. Ik beloof steeds dat ze op de hoogte gehouden zullen worden door meneer Belangrijk, die natuurlijk nog nooit iets van zich heeft laten horen… Af en toe word ik weer op school uitgenodigd, steeds door een hogere rang. Dan neem ik mijn stapel papieren weer mee. Ze bellen op school naar belangrijke instanties en schrijven mooie officiële brieven naar SEP , maar meneer Belangrijk doet er niets mee. Zoals gezegd eindigt het schooljaar over twee maanden, de komende twee weken is de school gesloten. De inschrijving van het nieuwe schooljaar is al gestart. Bij die gedachte zakt mijn broek op mijn hielen…..