vrijdag 20 augustus 2010

Eiland in de zee

Let the good times roll!
- Johnny de Mol

Een bed&breakfast op een idyllisch plekje...we zoeken ze graag op. In de jaren dat we in Madrid woonden hebben we met veel plezier zulke plekjes bezocht. In Cordóba, Ronda, in de hoge Sierra Nevada en in de vergeten provincie Extremadura. En afgelopen winter een keer buiten Spanje, in de sneeuw niet ver van Praag. Vol overgave zorgen ze voor hun gasten. Nederlandse Ik vertrek stellen die helemaal opnieuw beginnen op mooie plekjes in het buitenland. In het door ons geliefde Portugese Fuzeta logeren we in Villa Laguna. We hebben een heerlijke familiekamer met balkon en mooi uitzicht. Elke ochtend beginnen we de dag met een verrukkelijk ontbijt aan het zwembad met vers geperste sinaasappelsap, een eitje en vers fruit. Daarna duiken de meiden meteen vanaf de ontbijttafel het zwembad in.

Een verlaten eiland met een aanlegsteiger meer was het eigenlijk niet. Toendertijd verrast door de parelwitte stranden, azuurblauwe zee en zeesterren in het zand werden we meteen verliefd. Niet alleen op dit eiland, want er bleken meer van dit soort eilandjes in de buurt te liggen. Nu we na twee jaar terug zijn is het aanzienlijk drukker geworden, de veerboten varen af en aan. Maar de kleuren en de ambiance zijn hetzelfde gebleven – alleen het water is aangenaam opgewarmd. (zie ons fotoalbum) Met koeltassen gevuld met lunchpakketjes van het bed&breakfast gaan we terug in de tijd.

Maren heeft vanaf haar tweede jaar alle zomerse maanden in het zwembad in Madrid doorgebracht – en één zomer gedeeltelijk in zwembaden in Afrika. Ze is ongelofelijk watervrij en zwemt makkelijker en vaker onder water dan boven water. Als ze in het heldere water van de oceaan zwemt krijg ik visioenen uit de film “Blue Lagoon” uit 1980 met Brooke Shields en Chris Atkins. Ze beweegt zich zo makkelijk onder water. Ze houdt van de oceaan en alles wat er in leeft zoals mosselen en coquinhas, Portugese schelpjes. In het zwembad wil ze geen floaties om, want daar kan ze niet mee onder water zwemmen. Dus hebben Mark en ik regeltjes opgesteld en houden we haar goed in de gaten.

Vandaag vieren we Inden´s tiende verjaardag. (zie ons fotoalbum) Tien jaar geleden werd ze geboren in een ziekenhuis in Worcester, Massachusetts. Mijn moeder kwam overvliegen om te kramen en ik herinner me een koffer vol met Nederlandse kraamkadootjes. Vooral de geur uit de meegebrachte fles Zwitsal staat me helder bij. En nu is Inden een grote knappe meid geworden die enorm van popmuziek houdt en met een schare vriendinnen om zich heen, een echte tiener! We vieren haar verjaardag vandaag in Villa Laguna in Portugal zoals we haar verjaardagen op vele plekken op de wereld gevierd hebben: Massachusetts, Alabama, Breda, Zuid-Frankrijk, Madrid, Cantabria en de laatste keer heel speciaal in Namibië. Kadootjes op het grote bed, een versierde stoel op het terras bij het zwembad, een Portugees verjaardagslied en tien kaarsjes blazen op het oude dorpsplein in Fuzeta.


Fuzeta, 18 augustus 2010