maandag 24 maart 2008

Deel 4: Marrakesh, paleis de la Bahia

Eergisteren zijn we weer terug gekomen naar onze riad in Marrakesh. De volgende dag hadden we vrijgehouden om wat te shoppen. De souqs vinden we leuk om door te wandelen, maar je wordt regelmatig aangeklampt door verkopers en dat vinden we niet fijn. De kleine winkeltjes in de Medina buiten de souqs voelen veel prettiger. Daar hebben we een wandkleed gekocht die door Tuareg (nomaden uit de Sahara) met de hand gemaakt is. We werden mee naar achter genomen waar zoveel keus was in kleden! Uiteraard moesten we eerst afdingen voor een goede prijs. Zo ook voor de grote tuinlantaarn en de Marokkaanse slofjes en armbandjes voor de meiden. Als laatste hebben we zes gekleurde kommetjes gekocht (voor de cornflakes), en toen konden Mark en ik een grote lederen reistas niet laten staan... Dat heeft heel wat serieus onderhandelen (en weglopen) gekost, maar toen werden we terug geroepen en konden we de tas meenemen...ppff, wat een spelletje!
Onze riad ligt in de Medina, ver weg van de drukte rondom La place. Dat heeft z’n charmes, achter een grote deur schuilt een oase van rust. In de kleine winkeltjes in de buurt of de hammam komen de lokale mensen. Zo stonden we in de rij voor een klein winkeltje, soort supermarktje. De man voor ons kocht een paar gram steenzout dat in een papiertje uit een tijdschrift gerold werd. Het bedrag werd op een kartonnetje geschreven, op de pof dus..
Na het eten kreeg ik een heerlijke pedicure in de riad, Anthe en Inden volgden iedere handeling op de voet. De verrassing was dus groot toen ze ieder nagellak op hun teennageltjes mochten!

**********************************************************
Op onze laatste dag hadden we een bezoek aan paleis de la Bahia gepland. Het was die dag een feestdag in Marokko, de geboortedag van profeet Mohammed, alle Marokkaanse kinderen waren op hun mooist gekleed en het was heel druk op straat. Toen we eind van de ochtend aan kwamen geslenterd bij het paleis ging nét de deur dicht. Wat een teleurstelling (voor mij!) Werkelijk teleurgesteld gingen we vlakbij lunchen, notabene in restaurant La Bahia! En wat bleek toen we een paar uur later langs het paleis liepen? Het paleis ging over vijf minuten weer open! Gelukzalig liepen we (vooral ik) door het prachtige paleis wat ons veel deed denken aan het mooiste paleis dat we ooit hebben gezien, namelijk La Alhambra in het Zuiden van Spanje. Daarna gingen we terug naar de riad om onze bagage op te halen en ons te melden op het vliegveld. Deze bijzondere vakantie (onze koperen bruiloft) was alles wat we hoopten: avontuurlijk, stoer, romantisch, boeiend, heet, koud, intens, indrukwekkend, opwindend en adembenemend. Kortom...onvergetelijk!