maandag 24 maart 2008

Deel 2: Sahara, Erg Chebbi woestijn

Gistermiddag zijn we door de poort naar de Sahara gereden zijn en toen we rond vijf uur aankwamen in Merzouga konden de meisjes snel een duik nemen in het zwembad, terwijl Mark en ik een tas pakten voor een nacht in de woestijn. Binnen een half uur klommen we allevijf op een dromedaris en vertrokken we in de avondzon voor een geweldig indrukwekkende tocht over de zandduinen in prachtige kleuren! Wat een rijkdom om met ons hele gezin in de stilte van de woestijn zo’n mooie tocht te maken!!
Na anderhalf uur en een prachtige zonsondergang kwamen we aan bij ons tentenkamp. Daar zou onze maaltijd bereid worden, maar dat duurde te lang voor de meiden – moe van de reis en de tocht – zodat ze met een kleine snack zijn gaan slapen in de tent bij een heel klein opbrandend kaarsje... Mark en ik hebben daarna met z’n tweetjes op een kleed naar de sterrenhemel gekeken en konden toen aanschuiven voor een heerlijke maaltijd. ’s Nachts werd ik wakker van héél koude voeten - ondanks twee wollen dekens – en ik kroop bij Mark onder de dekens. Buiten de tent zagen we de maan en miljoenen sterretjes de woestijn verlichten en in dat schemer zagen we de dromedarissen om de tenten heen verspreid rusten. Heel vroeg (vóór zonsopgang) werden we wakker om weer terug te gaan en zagen we de zon weer opkomen boven de zandduinen. Op het terras van ons hotel hebben we daarna ontbeten en vervolgens heerlijk gedouched om al dat woestijnzand weer van ons af te spoelen!

**********************************************************
Gisteren hadden we een rustdag ingepland, lekker zwemmen en lezen. Eind van de middag gingen we naar een meertje heel vlakbij. Dit meer ‘Lac du Merzouga’ ontstaat alleen in het voorjaar als er veel regen valt. Twee weekjes geleden was het meer er nog niet, en nu...wel! Heel bijzonder is dat er dan meteen groepen flamingo’s neerstrijken – wáár komen ze vandaan?? We beseffen dat het heel uniek is dat wij deze grote roze vogels gespot hebben!
Daarna gingen we naar een optreden van Gnaoua, een Marrokaanse groep die heel ritmische muziek maakt waar je van in trance kunt raken of bij kunt mediteren. Anthe, Inden en ik werden uitgenodigd om mee te dansen. We hebben hun CD meegenomen. Op de terugweg zijn we heel stoer een stukje de woestijn in gereden – niet ver, want er kwam een zandstorm...
De volgende ochtend zijn we via een prachtige route door de groene Drâa vallei en de Todra Gorge op weg gegaan naar het Hoge Atlas-gebergte. Onderweg hebben we groene palmeria’s gezien, veel rijst- en muntplantages, vrouwen lopend met hun ezeltjes met manden gevuld met groen voor hun koe, schapen- en geitenkuddes, vrouwen die de was doen in de rivier en hun was in de planten laten drogen, een dromedaris op de autoweg, een zandstorm(!) en in de dorpjes veel fietsers, markten en vrouwen met boerka’s.